Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa we Włocławku   Click to listen highlighted text! Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa we Włocławku Powered By GSpeech

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa we Włocławku



Ekostudent w Ekoregionie II edycja

logo cmyk

1. „Zielone wiosło” warsztaty dla studentów promujące krajobraz przyrodniczy
i kulturowy regionu.

Program realizowany był w czerwcu. Jego uczestnikami były dwie grupy studentów, oddelegowanych przez społeczności studenckie ze wszystkich kierunków studiów. Uczestnicy mają możliwość poznawania otaczającej przyrody, jak również przełamywania własnych słabości i budowania międzyludzkich więzi.
Spływ kajakowy odbywał się na rzece Skrwie Prawej na odcinku Brudzeń Duży Murzynowo. Ciekawa i różnorodna pod względem przyrodniczym okolica, bogata w różne gatunki ptaków, ostępy leśne oraz stare młyny jest znakomitym miejscem dla aktywnego wypoczynku, poczucia zespolenia z przyrodą i jej zbawiennego wpływu na psychikę człowieka. Celem programu jest propagowanie proekologicznych postaw i zachowań w rekreacji i turystyce oraz aktywne spędzenie czasu wolnego na łonie natury w połączeniu z rekreacją ruchową oraz propagowanie czystości wód rzeki Skrwy prawej, Wisły i ochrony biocenoz lądowych i wodnych występujących wzdłuż ich biegu.
Spływ poprzedzony był prelekcją lektora Włocławskiego Centrum Edukacji Ekologicznej we Włocławku nt. walorów przyrodniczych okolic Skrwy prawej oraz Wisły.


2. „Smaki Regionu” - prelekcja i warsztaty dla studentów (4 grupy w ramach realizacji programu).
Warsztaty „Żur kujawski”
Warsztaty „Tradycyjnego wypiekania chleba na Kujawach” przeznaczone są dla grupy 30 osobowej. Przedsięwzięcie odbyło się w Wielgiem, gdzie studenci mieli okazję poznać tradycję i zwyczaje związane z tradycyjnym wypiekiem chleba. Powyższe warsztaty pozwolą uczestnikom poznać nie tylko potencjał kulturowy naszego regionu, ale także poszerzą ich umiejętności w zakresie sztuki kulinarnej.


3. „Przygoda pod żaglami” – warsztaty dla studentów promujące walory kulturowe i przyrodnicze Zalewu Włocławskiego, 1 warsztaty dla grupy studentów. Sztuczny zalew na środkowej Wiśle, powstały w 1970 r. ze spiętrzenia wód na zaporze wodnej we Włocławku. Rozciąga się w górę rzeki, aż do Płocka. Zbiornik Włocławski jest największym pod względem powierzchni sztucznym zbiornikiem w Polsce, dlatego warto propagować to miejsce wśród studentów.
4. Ekologiczne Juwenalia – „Ekologiczne kino pod gwiazdami” - projekcja filmów na świeżym powietrzu, skierowana do studentów, pracowników i mieszkańców Włocławka. Juwenalia – święto studentów, gromadziło młodzież PWSZ, a także młodzież z Włocławka i regionu, był to doskonały czas do zorganizowania kina na świeżym powietrzu, a jednocześnie promowania ekologii wśród tak licznego grona odbiorców.
5. Europejski Tydzień Zrównoważonego Transportu (Happening promujący „Dzień bez samochodu”)

Cykliczna impreza w formie happeningu podsumowująca Europejski Tydzień Zrównoważonego Transportu we Włocławku, której organizatorem jest PWSZ we Włocławku. Celem imprezy jest promowanie ochrony środowiska miejskiego przed zanieczyszczeniem spowodowanym nadmiernym korzystaniem z samochodów osobowych. Uczelnia zaprosiła do współudziału w akcji wiele instytucji, organizacji, szkół, placówek oświatowych, prywatnych przedsiębiorców oraz mieszkańców Włocławka. Podczas happeningu promowano rower jako ekologiczny środek lokomocji miejskiej oraz zachęcano mieszkańców Włocławka do korzystania z miejskiego transportu publicznego, w celu uwolnienia strefy miasta od nadmiaru spalin. Podczas happeningu promuje się także zdrową żywność i ruch jako najskuteczniejszy lek XXI wieku. Stałym elementem podsumowującym przedsięwzięcie była Włocławska Masa Krytyczna, polegająca na udziale jak największej liczby mieszkańców Włocławka w rajdzie rowerowym ulicami miasta. Podczas happeningu poszerzono grupę docelową odbiorców kampanii rowerowej o młodzież szkół ponadgimnazjalnych z Włocławka i regionu Kujaw.
6. „Święto żuru” w Brześciu Kujawskim – promowanie przez PWSZ we Włocławku regionalnej potrawy, jaką jest żur kujawski. Dziś żurek kujawski należy do obowiązkowych potraw na stole i staje się coraz bardziej popularny. Od 2007 roku widnieje w grupie potraw regionalnych Unii Europejskiej. Dlatego niezmiernie ważne jest poznawanie i podtrzymywanie tradycji związanej z gotowaniem żuru kujawskiego.

7. „Ekologiczny Kampus” -
szkolenie „Racjonalne wykorzystanie zasobów naturalnych i wtórnych”

„Ekologiczny Kampus”, to projekt mający na celu przekształcenie budynku dydaktycznego w „szkołę proekologicznych zachowań na co dzień”, czyli tzw. matecznik proekologicznych zachowań studentów. W związku z tym na terenie budynku dydaktycznego zamontowano nowy system segregacji odpadów. To przedsięwzięcie poprzedziła prelekcja nt. racjonalnego wykorzystania zasobów naturalnych i wtórnych. Zamontowano zunifikowany system wizualno-informacyjny w postaci tabliczek z hasłami w języku polskim i angielskim, nawołujących do racjonalnego korzystania z energii elektrycznej i wody, wreszcie do segregacji odpadów. We wszystkich pomieszczeniach umieszczono specjalnie oznakowane estetyczne i kolorowe pojemniki na odpady. Zunifikowanie wizualne wszystkich elementów systemu będzie przypominać, wymuszać, w rezultacie kształtować proekologiczne zachowania polegające na wyłączanie światła, zakręcanie kranu, czy wrzucenie odpadu do odpowiedniego pojemnika.
8.Materiały promocyjne przedsięwzięcie:

• zakup ołówków z recyclingu (1500 szt.) oraz długopisów z recyclingu (2000 szt.) i toreb z recyclingu (1000 szt.) dla uczestników Projektu oraz uczestników happeningu

9. Zajęcia edukacyjne realizowane w formie warsztatów – „Poznaj swój region – walory Gostyńsko – Włocławskiego Parku Krajobrazowego” – warsztaty były realizowane w „Zielonej Szkole” w Goreniu Dużym. Lokalizacja ośrodka jest specjalnym walorem wzmacniającym pozytywne doznania z pobytu w „Zielonej Szkole”. Położony na skraju lasu w pobliżu czystych jezior: Goreńskiego i Skrzyneckiego. „Zielona Szkoła” od ponad 10 lat zajmuje się szeroko rozumianą edukacją ekologiczną.

Jesteś tutaj: Home Ekostudent w Ekoregionie - II edycja
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień w używanej przez Państwa przeglądarce internetowej dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmian ustawień dotyczących cookies.