Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa we Włocławku   Click to listen highlighted text! Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa we Włocławku Powered By GSpeech

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa we Włocławku

A- A A+


Program „Ekostudent w Ekoregionie - III edycja” będzie kontynuacją proekologicznej działalności uczelni, ale na wyższym poziomie zorganizowania, z określeniem wyraźnego celu każdego przedsięwzięcia, zasięgu oddziaływania i grupy docelowej. W wyniku realizacji programu uczelnia ma kontynuować system promocji proekologicznej. Celem programu jest także uświadomienie uczestniczącym w nim studentom wzajemnych zobowiązań członka danej społeczności wobec regionu, w którym mieszka, pracuje i uczy się. Eksperymentalnym miejscem „szkoły proekologicznych zachowań na co dzień” ma być dom studenta, w którym podczas roku akademickiego zamieszkuje około 70 osób. Ważną stroną projektu jest nieszablonowość proponowanych przedsięwzięć. Każda prelekcja połączona jest
z atrakcyjnym doświadczeniem empirycznym, co rokuje dużo lepsze efekty poznawcze
i skuteczniejsze kształtowanie nawyków proekologicznych.

SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDIĘWZIĘĆ


Warsztaty wioślarskie na akwenie dolnej Wisły Zajęcie w formie warsztatów będą realizowane we współpracy z Włocławskim Towarzystwem Wioślarskim Włocławskie Towarzystwo Wioślarskie powstało w roku 1886, jako pierwszy klub sportowy na Kujawach, oraz jako jedno z pierwszych towarzystw wioślarskich w Polsce. Warsztaty maja na celu pokazanie studentom jakim wspaniałym sportem jest wioślarstwo i obszaru przyrodniczego obejmującego dolny odcinek doliny Wisły, zachowujący w większości naturalny charakter:
z namuliskami, ławicami piaszczystymi i wysepkami. W dolinie zachowane są starorzecza
i niewielkie torfowiska niskie, zaś brzegi są pokryte zaroślami wierzbowymi i lasami łęgowymi. Miejscami występują pola uprawne i pastwiska. Na wysokich zboczach doliny Wisły rosną grądy zboczowe, zaś na nasłoniecznionych skarpach utrzymują się murawy kserotermiczne.

Warsztaty szkoleniowe „Smaki Regionu Kujaw” Cykle warsztatów promujących zdrową żywność i dziedzictwo kulturowe Regionu Kujaw. W każdej edycji („Żur kujawski” i „Tradycyjne wypiekanie chleba na Kujawach”) uczestniczyć będzie 2 grup studentów. Każdy z warsztatów (podzielony na część teoretyczną i praktyczną) rozpoczyna i kończy prelekcja pracownika PWSZ we Włocławku na temat roli żywności ekologicznej.

Warsztaty „Żur kujawski”. Warsztaty „Żur kujawski” przeznaczone będą dla studentów oddelegowanych ze społeczności studenckiej PWSZ we Włocławku. Przedsięwzięcie odbędzie się w jednym z regionalnych ośrodków, gdzie studenci pod okiem specjalistów będą uczyć się tradycyjnego przygotowania żuru.
Dziś żurek kujawski należy do obowiązkowych potraw na stole i staje się coraz bardziej popularny. Od 2007 roku widnieje w grupie potraw regionalnych Unii Europejskiej. Dlatego niezmiernie ważne jest poznawanie i podtrzymywanie tradycji związanej z gotowaniem żuru kujawskiego, czego niewątpliwie studenci PWSZ we Włocławku nauczą się podczas warsztatów.

Warsztaty „Tradycyjne wypiekanie chleba na Kujawach” Przedsięwzięcie odbędzie się w jednym z regionalnych ośrodków, gdzie studenci pod okiem specjalistów będą uczyć się tradycyjnego przygotowania tradycyjnie wypiekanego chleba.

„Przygoda pod żaglami” – warsztaty dla studentów promujące walory kulturowe
i przyrodnicze Zalewu Włocławskiego, 2 warsztaty dla studentów. Sztuczny zalew na środkowej Wiśle, powstały w 1970 r. ze spiętrzenia wód na zaporze wodnej we Włocławku. Rozciąga się w górę rzeki, aż do Płocka. Zbiornik Włocławski jest największym pod względem powierzchni sztucznym zbiornikiem w Polsce, dlatego warto propagować to miejsce wśród studentów.
„Dzień bez Samochodu” - cykliczna impreza w formie happeningu podsumowująca Europejski Tydzień Zrównoważonego Transportu we Włocławku, której organizatorem jest PWSZ we Włocławku. Celem imprezy jest promowanie ochrony środowiska miejskiego przed zanieczyszczeniem spowodowanym nadmiernym korzystaniem z samochodów osobowych. Uczelnia zaprasza do współudziału w akcji wiele instytucji, organizacji, szkół, placówek oświatowych, prywatnych przedsiębiorców oraz mieszkańców Włocławka. Podczas happeningu promuje się rower jako ekologiczny środek lokomocji miejskiej oraz zachęca mieszkańców Włocławka do korzystania z miejskiego transportu publicznego, w celu zmniejszenia zanieczyszczenia. Podczas happeningu promuje się także zdrową żywność
i ruch jako najskuteczniejszy lek XXI wieku. Będzie można zatem obejrzeć wystawę producentów potraw regionalnych i zdrowej żywności oraz jednostek promujących zdrowy styl życia. Stałym elementem podsumowującym przedsięwzięcie jest Włocławska Masa Krytyczna, polegająca na udziale jak największej liczby mieszkańców Włocławka w rajdzie rowerowym ulicami miasta. Oprócz tego w ramach obchodów „Dnia bez Samochodu” PWSZ organizuje pogadanki z policją na temat bezpieczeństwa na drodze, skierowane do uczniów szkół podstawowych z Włocławka i regionu.

Celem kolejnego happeningu jest poszerzenie grupy docelowej odbiorców kampanii rowerowej o młodzież szkół ponadgimnazjalnych z Włocławka i regionu Kujaw. Biorąc pod uwagę poszerzenie grupy odbiorców tj. zwiększenie liczby studentów korzystających
z rowerów, jakimi dysponuje uczelnia, planowany jest zakup jednego nowego roweru.

„Święto żuru” w Brześciu Kujawskim – promowanie przez PWSZ we Włocławku regionalnej potrawy, jaką jest żur kujawski. Dziś żurek kujawski należy do obowiązkowych potraw na stole i staje się coraz bardziej popularny. Od 2007 roku widnieje w grupie potraw regionalnych Unii Europejskiej. Dlatego niezmiernie ważne jest poznawanie
i podtrzymywanie tradycji związanej z gotowaniem żuru kujawskiego.

„Ekologiczny Kampus” to projekt mający na celu przekształcenie budynków dydaktycznych i rektoratu w „uczelnię proekologicznych zachowań na co dzień”, czyli tzw. matecznik proekologicznych zachowań studentów. Planuje się na terenie pozostałych budynków uczelni zainicjowanie wzorowego systemu segregacji odpadów. To przedsięwzięcie poprzedzi prelekcja nt. racjonalnego wykorzystania zasobów naturalnych i wtórnych. Na terenie uczelni zamontuje się zunifikowany system wizualno-informacyjny w postaci tabliczek z hasłami nawołujących do racjonalnego korzystania z energii elektrycznej i wody, wreszcie do segregacji odpadów. We wszystkich pomieszczeniach sanitarnych umieści się specjalnie oznakowane estetyczne i kolorowe pojemniki na odpady. Zunifikowanie wizualne wszystkich elementów systemu będzie przypominać, wymuszać, w rezultacie kształtować proekologiczne zachowania polegające na wyłączanie światła, zakręcanie kranu, czy wrzucenie odpadu do odpowiedniego pojemnika. Podczas realizacji projektu „Ekostudent w Ekoregionie - II edycja” uczelnia zyskała kosze do segregacji odpadów dla Domu Studenta. Chcąc kontynuować proekologiczne zachowania zarówno wśród studentów jaki i pracowników w kolejnym projekcie planujemy zakup koszy do segregacji odpadów dla Rektoratu przy ul. Maja 17.

Jesteś tutaj: Home Ekostudent w ekoregionie - III edycja
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień w używanej przez Państwa przeglądarce internetowej dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmian ustawień dotyczących cookies.